بیداری

210
0

مجموعه پوستر مقاومت

مجموعه پوسترهای «بیداری»، با موضوع مقاومت و پایداری جهانی، اثر حسین یوزباشی، در دهمین جلسه حلقه هنر، با حضور هنرمند، کارشناسان حلقه و علاقه‌مندان هنر و گرافیک به نمایش درآمد و پس از آن توسط کارشناسان حلقه هنر تحلیل و بررسی شد.

عصر حاضر به تعبیر متفکر معاصر عصر غلبه‌ی تکنولوژی و حاکمیت مظاهر آن در زندگی بشر است، از این رو مناسبات بشر در همه‌ی عرصه‌ها از جمله هنر متاثر از دگرگونی‌های تکنولوزیک دست‌خوش تغییرات فراوانی شده است. انسان‌ها اغلب علاقه‌ای به صرف وقت برای مطالعه و ادراک و اطلاع از موضوعات و مفاهیم آن‌چه پیرامون‌شان می‌گذرد ندارند، رسانه‌ها ذائقه‌ی بشر را به سمتی برده‌اند که همه‌ی اطلاعات و اخبارها به صورت خلاصه‌، اختصاری و از منظر مطلوب آن‌ها دریافت کرده و البته بپذیرند. رسانه‌هایی که می‌توانند به فکرها جهت داده و واقعیت‌ها را خیال و اوهام را واقعیت جلوه دهند. نقش هنر گرافیک در این دوران به عنوان مولودی از مبادی تمدن جدید بشر، که ماهیتا زائیده‌ی تکنولوژی است و در خدمت مناسبات حاکم بر جهان آن دارد انکار ناشدنی است.
طراحی پوستر به عنوان جامع‌ترین شاخه‌ی هنر گرافیک رسانه‌ای پویا و اثرگذار است که مجموعه‌ای از قابلیت‌ها و ظرفیت‌ها  نظیر تصویرسازی، تایپوگرافی، طراحی نشانه و صفحه‌آرائی را در اختیار دارد. پوستر در حقیقت به عنوان یک رسانه‌ی صریح و گویا از نظر انتقال مضمون و به مثابه‌ی یک فریاد رسا در میان ازدحام اصوات است. و در تاثیرگذاری بر مخاطبان از قابلیت بیان تصویری قدرتمند بهره‌مند است. اهمیت و کارکرد این رسانه زمانی مشخص می‌شود که به تاریخ و نحوه‌ی بهره‌گیری صاحبان قدرت از ظرفیت‌های بیانی آن نگاهی گذرا داشته باشیم. در بسیاری از نقاط تاریخ معاصر، هنر گرافیک به طلایه‌داری رسانه‌ی اثرگذارش، پوستر، نقش به‌سزایی را در جهت دهی به اراده و تصمیمات جوامع ایفا کرده است.  در موجه جلوه دادن اعمال اصحاب قدرت و سیاست، در توجیه جنگ‌ها و لزوم پذیرش دلایل جنگ افروزان در تبیین سبک زندگی، آداب نوین اجتماعی، فرهنگ مصرف و بسیاری دیگر از این موارد است.

اما هنر گرافیک همان‌گونه که توانسته است به اهداف استیلاطلبانه و ضدبشری ارباب ظلم و ابرقدرت‌ها جواب گوید قابلیت پذیرش و انتقال پیام‌های عبرت‌آموز انقلاب اسلامی را نیز داشته است. هنرمندان آثاری را در طول دوران انقلاب و پایداری هشت‌ساله خلق کرده‌اند که هویت فرهنگی و اخلاقی باورها و عقاید مردم را اظهار داشته است. از جهاتی می‌توان این واقعه را در طول تاریخ هنر بی‌نظیر دانست. می‌توان گفت برخلاف ان‌چه در غرب رخ داده‌است و هنرمندان در جهت استیلای مفاسد مادی تمدن بشر مخاطبان خود را محسور و مسخر می‌کرده‌اند این‌بار هنر گرافیک با رسانه‌ای توانا به اسم پوستر درخدمت القای معنویت و اشاعه‌ی ارزش‌های اخلاقی قرار می‌گیرد. رسالت آگاهی بخشی مخاطبان نسبت به واقعیت ظلم و ظالمان بر عالم و لزوم خیزش و پایداری در مقابل آنان را به عهده دارد. حال از این ره‌گذر درمی‌یابیم که نقش هنر گرافیک در انتقال پیام مقاومت و بیداری تاثیرگذار و غیرقابل‌انکار است. اما این‌که تا امروز هم‌راهی این هنر و هنرمندان با شعارهای انقلاب و رویدادهایی که در این سی و چند سال به وقوع پیوسته چگونه و با چه شدت و ضعفی بوده است فرصتی مبسوط می‌طلبد و ذهن‌هایی که پاسخ این پرسش را مطالبه می‌کنند.

حسین یوزباشی
نوشته شده توسط

حسین یوزباشی

حسین یوزباشی، متولّد ۱۳۶۴ است و تا کنون
تجربه‌های گوناگونی در زمینه‌ی تدریس،
برپایی نمایش‌گاه و نیز مسئولیّت‌های
اجرایی و مدیریّتی پشت سر
گذاشته‌است. تصویرسازی
و طرّاحی پوستر از جمله‌ی
بسترهایی است، که او
در آن‌ها فعّالیّت کرده.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *